PONTUL a fost trimis de un lucrător din industria tech din oraș; o singură persoană ar putea, dintr-o singură lovitură, să anihileze aproape toate semafoarele din Vilnius, capitala Lituaniei.
Pontul s-a dovedit real, spune Aurimas Navys, un fost ofițer de la Departamentul de Securitate al Statului din Lituania. Navys, care primise pontul, în ciuda pensionării sale recente, s-a asigurat că vulnerabilitatea este rezolvată. Lituania și celelalte Țări Baltice, Estonia și Letonia, toate membre NATO, se străduiesc, spune el, să identifice asemenea slăbiciuni și indivizii care ar putea să le exploateze din partea Rusiei. Navys consideră că eforturile defensive ale statelor baltice s-au multiplicat de zece ori, după 2014. În acel an, Rusia a ocupat Crimeea și a pornit lupta separatistă, în Estul Ucrainei, care continuă și azi.
Eitvydas Bajarunas, cel mai înalt oficial din Ministerul de Externe lituanian, care se ocupă de amenințările hibride, spune povestea unor bărbați zăriți într-o zonă împădurită de lângă Vilnius. Ei au fost repede ridicați de forțele speciale, dar au fost eliberați imediat după aceasta. Jucaseră paintball. Pentru a procesa mai ușor ponturile, se pregătește în tăcere un nou centru de contraspionaj, la Vilnius, pentru operațiuni care vor începe spre finele acestui an. Acest centru, denumit Baltic Special Operations Forces Intelligence Fusion Cell (Celula de Fuziune a Contrainformațiilor Forțelor pentru Operațiuni Speciale din Țările Baltice), este o inițiativă a Estoniei, a Letoniei, a Lituaniei și a Poloniei, cu sprijin american. Centrul este conceput în așa fel încât analiștii să poată fi dispersați cu rapiditate ca să opereze din vehicule, în cazul în care sediul lor central ar deveni țintă într-un conflict.
mai mult la : reporterglobal.ro