Forţele terestre franceze s-au alăturat, în cursul zilei de vineri, batalionului multinațional al NATO din cadrul prezenţei înaintate întărite (enhanced Forward Presence – eFP) din Lituania.

,,Primii soldați sosesc astăzi”, a declarat vineri ambasadorului francez în Lituania, Claire Lignières-Counathe, pentru BNS.

În total, Franța va desfășura 300 de militari în Lituania pentru o rotație de șase luni. Din anul 2018 şi până în prezent, aceasta este cea de a doua desfășurare de soldați francezi în Lituania. Prezența sporită a NATO în statele baltice și Polonia a fost stabilită în 2017 ca răspuns la agresiunea rusă din Ucraina, precizează agenţia de presă lrt.lt.

Batalionul din Lituania este unul dintre cele patru batalioane desfășurate de NATO în țările baltice și în Polonia pentru a întări apărarea Europei de Est, în faţa unei posibile agresiuni militare din partea Rusiei. Desfășurarea acestor batalioane a fost stabilită de liderii statelor membre NATO cu ocazia Summit-ului de la Varșovia din iulie 2016, în cadrul unei ample consolidări a apărării colective decise după anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014.

mai mult la    /www.defenseromania.ro/

Lasă un răspuns