Ultimul mareşal al Uniunii Sovietice, Dmitri Iazov, implicat în puciul împotriva lui Mihail Gorbaciov şi în represiunea mişcării de independenţă în Lituania în 1991, a decedat marţi la vârsta de 95 de ani, potrivit agenţiilor de presă ruse, citate de Agepres.

‘La 25 februarie, mareşalul URSS Dmitri Timofeevici Iazov a decedat la Moscova după o boală îndelungată’, au indicat agenţiile, citând un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

În 2019, Dmitri Iazov a fost condamnat la zece ani de închisoare, în absenţă, de către justiţia lituaniană pentru participarea la represiunea din ianuarie 1991 a mişcării de independenţă în Lituania, pe atunci republică sovietică, soldată cu 14 morţi şi peste 700 de răniţi.

Ministru al apărării al URSS între 1987 şi 1991, el a participat la puciul eşuat împotriva ultimului conducător sovietic Mihail Gorbaciov în 1991, la un an după ce i-a fost atribuit gradul de mareşal. A fost o tentativă de lovitură de stat a comuniştilor conservatori care se opuneau reformelor lui Gorbaciov în Uniunea Sovietică.

mai mult la cotidianul.md

Lasă un răspuns