Cristian Tudor Popescu : Vom fi singuri

  0
  83

  „O persoană care crede că apărătorii în uniformă ai țării, uciși sau grav răniți în lupte sau torturați ani de zile ca prizonieri de război, sunt toți niște fraieri, fiindcă «nu câștigă nimic din asta».

  O persoană care îi numește «ratați» pe cei mai scumpi eroi ai noștri, care și-au dat viața pentru America, și refuză să viziteze mormintele lor din Franța.

  O persoană care minte în legătură cu protecția vieții nenăscute, cu femeile, minoritățile, creștini-evanghelici, evreii, bărbații și femeile care muncesc.

  O persoană care habar n-are ce valori apără America și ce înseamnă America.

  O persoană care sugerează fără să clipească, despre un soldat devotat ce și-a servit țara 40 de ani în război și pace, că ar trebui executat pentru trădare, așteptând să facă cineva ceva în direcția asta.

  O persoană care admiră autocrații și dictatorii criminali.

  O persoană care nu are decât dispreț pentru instituțiile noastre democratice, pentru Constituția noastră și pentru supremația legii”.

  Nu există nimeni, adversar sau suporter, care să nu-l recunoască pe D. Trump în această descriere. Numai că fanii îi și aprobă cu entuziasm „ideile”. Însă cel ce spune toate acestea nu este Biden, ci fostul șef de staff prezidențial al lui Trump, John Kelly, la CNN.

  Așa, și de ce ne privește pe noi, românii? sau, „foarte bine”, vor spune niște români, înfiorător de mulți. Păi, uite de ce.

  Planul lui Putin pentru Europa este să o pună sub cizmă bucată cu bucată. Pentru asta, timpul, resursele și răbdarea Rusiei sunt fără limită. Războiul împotriva Ucrainei poate să dureze oricât. Motivul: Rusia e în elementul ei, care n-a fost niciodată pacea. Trăiește într-o „normalitate” a războiului. Nu obosește.

  Deja, controlează o halcă din Europa Centrală și de Est. Ungaria, Austria, Serbia, acum Slovacia sunt anti UE și gata oricând să susțină pozițiile Moscovei. Bulgaria și Republica Moldova fac față cu greu forțelor destabilizatoare pro Kremlin. România e înconjurată, iar înăuntru partida antieuropeană, neofascistă, Simion+Șoșoacă urcă în sondaje.

  Singura pavăză pentru România este apartenența la NATO.

  Însă, realist privind, nu văd Ucraina învingând vreodată Rusia, adică împingând-o înapoi din zonele ocupate, inclusiv Crimeea. Dacă războiul de uzură va ține până la alegerile americane din 2024 și învingătorul va fi Trump, atunci…

  Ajutorul SUA pentru Ucraina se va diminua drastic.

  Niciun soldat american nu ar mai fi trimis să apere România de un atac al Rusiei. Trump va face bășcălie de principiul „Toți pentru unul, unul pentru toți”. Existența eficientă a NATO va deveni problematică. Partidele naționalist-populiste din Franța și Germania se vor umfla destul ca să impună „colaborarea” cu Putin, în loc de a sări în ajutorul României. Vom fi singuri, cu găurile putrede din lăuntrul nostru.

  Încă o dată în istoria lumii, totul depinde de America. Acolo s-a născut democrația contemporană, tot acolo își poate găsi sfârșitul. Omenirea s-ar întoarce spre dictatură, omul spre animal. Iar noi am învăța rusește, dacă n-am făcut-o destul acum 70 de ani.

   

  Cristian Tudor Popescu

  Lasă un răspuns