24.5 C
Вильнюс
vineri, 24 mai 2024
AcasăFashionManevre militare americane în Lituania, pe fondul creșterii tensiunilor în Belarus

Manevre militare americane în Lituania, pe fondul creșterii tensiunilor în Belarus

Câteva sute de militari americani au început să sosească sâmbătă în Lituania, ţară membră a NATO, pentru un exerciţiu care are loc în apropiere de frontiera cu Belarus, acolo unde tensiunile cresc ca urmare a contestării tot mai ample a președintelui Aleksandr Lukanșenko, aflat de 26 de ani la putere.

-

Mai mult de 10 tancuri Abrams au trecut, sâmbătă după-amiază, frontiera lituaniană, venind din Polonia, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Desfăşurarea de forțe, care va dura până în noiembrie, a fost prevăzută anterior şi „nu are nicio legătură cu niciun eveniment din regiune”, a transmis într-un comunicat Ministerul Apărării din Lituania.

Vilniusul a oferit adăpost reprezentantei opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, şi împreună cu vecinii săi baltici, Estonia şi Letonia, l-a pus pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko pe lista neagră a persoanelor considerate indezirabile.

Acestea nu sunt primele manevre ale militarilor americani în Lituania, aminteşte AFP. În timpul unei vizite la Vilnius, în iulie, secretarul american responsabil cu armata, Ryan McCarthy, a declarat că ţara sa va continua să desfăşoare sute de soldaţi pentru exerciţii.

În urmă cu trei ani, NATO a instituit rotaţii permanente de trupe în Polonia şi în statele baltice, pe fondul politicii considerate agresive a Moscovei, mai ales după anexarea în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea.

sursa: digi24.ro

Lasă un răspuns

Must Read

10.000 de refugiați au ajuns la Cernăuți

Aproape 10.000 de ucraineni care au fugit din calea războiului au ajuns la Cernăuți, la 40 de kilometri de granița cu România. În hotelurile...

Descoperă mai multe la Lituania ⓜ mapamond.media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura