Teodor Cimbru : Ucraina. Stirile pozitive

0
257
 • Serhiy Bratchuk, purtatorul de cuvant al administratiei regionale Odesa, a declarat ca fortele ucrainene pot scufunda intreaga Flota Rusa de la Marea Neagra, cu rachetele Harpoon primite de la Danemarca. (Potrivit siteului almayadeen net care citeaza un oficial din cadrul Departamentului de Stat American, SUA realizeaza instructia a 20 soldati ucraineni pentru folosirea rachetelor anti-nava Harpoon intr-o tara terta. Harpoon au fost construite pentru dotarea navelor maritime dar lansatoarele se pot folosi si de pe tarm. Deci nu se stie exact in cat timp rachetele Harpoon vor produce daune flotei ruse. Aditional, site-ul noteaza ca 419 ucraineni au primit instructie pentru folosirea obuzierelor M777 americane, 30 au fost invatati sa asigure mentenanta lor de baza, in timp ce 7 soldati au primit instructia avansata de mentenanta. Alti 20 militari au primit instructia pentru folosirea dronelor Phoenix Ghost.)

 • Site-ul Forbes noteaza ca odata cu intarirea pazei de coasta in regiunea Odesa prin dotarea cu rachete Harpoon, ce pot preveni un desant maritim din partea rusilor, fortele terestre ce apara regiunea vor putea fi mutate pe alt front.

 • 4 nave de razboi NATO au ajuns in portul Hernesaari, in Finlanda, pentru a conduce exercitile NATO din Marea Baltica.

 • Pierderile armatei ruse pana la aceasta data au crescut astfel (estimari ucrainene) : Personal militar 30150 (+150), Tancuri 1338 (+8), Blindate transport infanterie 3270 (+12), Sisteme artilerie 631 (+3), MLRS 203, Sisteme anti-aeriene 93, Avioane 207, Elicoptere 174, Drone 504 (+1), Rachete croaziera 116, Vehicule si cinsterne de combustibil 2240 (+14), Nave maritime 13, Echipamente speciale 48.

 • Ca rezultat al ofensivei ucrainene in regiunea Herson, fortele ruse au suferit pierderi si mentin pozitii dezavantajoase langa satul Kostromka.

 • UE a prezentat un draft al hotararii de embargo asupra petrolului rusesc. Draftul arata o exceptie speciala acordata Ungariei care va putea primi petrol in continuare prin conducta Druzhba.

 • Fortele Armate ale Ucrainei afirma ca Alexander Dosyagaev, comandantul Batalionului de Asalt Aerian din cadrul regimentului de Asalt Aerian nr 104, a fost lichidat.

 • Lituanienii au strans in 3 zile suma de 5 milioane euro destinata achizitionarii unei drone Bayraktar pentru Ucraina. Initiativa jurnalistului lituanian Andrus Tapinas a fost sustinuta de mii de cetateni, inlusiv de presedintele Nauseda si fostul presedinte Grybauskaite.

 • Ben Grant, fiul lui Helen Grant, membru al Parlamentului Britanic, a publicat un video in care el impreuna cu alti voluntari din UK si SUA au realizat o ambuscada impotriva fortelor ruse si au salvat un coleg de echipa, ranit in urma exploziei unei mine.

 • Antrenoul echipei de fotbal Liverpool, Jurgen Kloop, si-a prezentat sustinerea pentru Ucraina in cadrul conferintei de presa ce a precedat finala Champions League.

 • In bataliile pentru Mariupol, in jur de 6000 inamici au fost lichidati, a afirmat consilierul Alexey Arestovich,

 • SUA anuleaza 25% din taxele pentru importul otelului din Ucraina.

 • Posta Ucraineana a vandut peste 3 milioane timbre cu celebrul Russian Warship, go f..k yourself.

 • In jur de 40.000 specialisti IT vor parasi Rusia in urmatoarele luni, afirma un sondaj facut de o asociatie de companii IT din Rusia, Russoft.

 • UK isi reafirma intentia de a sprijin armata Ucraineana pe termen lung.

 • Administratia Biden a aprobat livrarea de MLRS catre Ucraina, potrivit The New York Times, care a citat oficiali SUA. Anuntul oficial va veni saptamana viitoare, au spus acei oficiali.

 • Japonia va aloca 166 milioane dolari pentru a sprijin Ucraina. Vor fi trimise echipamente pentru pompieri, echipamente de comunicatii, echipamente medicale si medicamente. Suma totala a ajutorului acordat de Japonia a depasit deja 600 milioane dolari.

 • UE studiaza posibilitatea unei misiuni navale care sa protejeze navele cargo ce transporta cereale din Ucraina.

 • Colonelul rus Vladimir Ivanov a fost lichidat in Ucraina, conform propagandistului rus Poddubnyi.

(@nexta_tv)
– Nu exista activitate suspecta dinspre granita cu Belarus, afirma seful Administratiei Militare a regiunii Kiev.
– Presedintele polonez Duda acuza Germania ca nu si-a respectat promisiunea de a inlocui tancurile donate de Polonia catre Ucraina.
(@sentdefender)
– Tunurile autopropulsate M109 donate de SUA, au ajuns in Ucraina,
(@thewarrage)
– Potrivit Institutului pentru studiul razboiului, capturarea Sieverodonetsk-uluii nu ar aduce beneficii importante Rusiei.
– Potrivit surselor ucrainene, spitalele din Crimeea refuza tratarea civililor pentru a asigura tratamentul preferential al soldatilor rusi, raniti pe frontul ucrainean.
– Un consilier al Ministrului de Interne din Ucraina a afirmat ca Rusia a pierdut in jur de 30% din totalul tancurilor moderne aruncate in lupta.
– Fortele armate ale Ucrainei au respins 7 atacuri ruse in Donbass, au distrus un tanc rus, 6 vehicule militare si o drona Orlan-10.
– Presedintele Zelensky a afirmat aseara ca asteapta vesti bune de la aliatii Ucrainei, privitor la cererile sale de armament.
(@KiyvIndependent)
– Severdonetsk se afla sub controlul ucrainean, rusii s-au oprit din avans dupa ce au capturat hotelul Myr si au suferit pierderi semnificative.
– Anna Malyar, ministrul adjunct al apararii din Ucraina, a afirmat ca nu observa semne ca Rusia ar pregati din nou o ofensiva asupra capitalei Kiev.
– Peste 150 orase din 20 tari au renuntat la infratirea cu peste 160 orase din Rusia.
(@uawarinfo)
-A fost lansat un site ce prezinta cerintele partii ucrainene de a fi dotate cu armament precum si livrarile deja realizate de aliati . (saveualist com)
(@warinUkraine22)
– O adunare la care participantii au arborat drapelele a peste 50 de tari, a avut loc in Kiev, cu scopul de a chema lumea sa stea unita pentru Ucraina si importiva agresiunii rusesti.
– O fosta profesoara de istorie ce activa in armata ucraineana incepand cu 2016, a devenit comandantul subdiviziei de artilerie al Armatei Ucrainei. Ea a invatat sa foloseasca tunul autopropulsat 2S5 Giatsint-S 152 mm in doar 4 zile.
– Pe 28 mai au avut loc marsuri pentru sustinerea candidaturii Ucrainei la apartenenta UE in 7 orase europene: Milan, Viena, Bruxelles, Berlin, Paris, Praga, Varsovia.
(@EuromaidanPress)
Videoclipul arata cum viata in Kiev revine treptat spre normalitate. Poza arata doi copii ucraineni jucandu-se de-a razboiul.

Teodor Cimbru

Lasă un răspuns