Statele Unite vor deplasa 500 de militari în Lituania, în octombrie, pe termen de şase luni, transmite Reuters miercuri. Noile efective vor fi însoţite de 30 de tancuri Abrams, 25 de blindate Bradley şi alte 70 de vehicule, a anunţat un oficial lituanian.

„Mesajul este că forţele SUA pot sosi oriunde şi oricând poate fi nevoie de ele, cu efectivele necesare”, a arătat ministrul lituanian al apărării, Raimondas Karoblis. „Statele Unite optează pentru ameliorarea mobilităţii trupelor, faţă de o prezenţă permanentă”, a declarat el agenţiei Reuters.

El a precizat că tancurile Abrams de care vor dispune militarii americani sunt în număr mai mare faţă de alte desfăşurări similare.

Prezenţa militară americană în regiunea baltică este menită să asigure aliaţii din NATO că preşedintele Donald Trump rămâne angajat faţă de flancul estic al alianţei, în ciuda reducerilor operate recent de Pentagon asupra proiectelor de apărare europene – printre altele, asupra Iniţiativei Europene de Descurajare (EDI) în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari. Washingtonul încearcă să redirecţioneze fondurile către construcţia unui zid la frontiera cu Mexicul, menţionează Reuters.

mai mult la :  deschide.md

Lasă un răspuns